Nico Cevat (1884 -1955)

Kunstschilder in de trant van de Haagse school

Boeken

Over het leven en werk van Nico Cevat zijn een tweetal boeken gemaakt. Daarnaast is een van de werken van Nico opgenomen in het boek "de schilders van Amsterdam".

Nieuw en oud.  Nico Cevat (1884 - 1955)

Na het verschijnen van het eerste boek in 2005 kwamen er, onder andere via de website, nog meer werken van Nico boven tafel. In 2016 waren dat er ongeveer 70. Genoeg informatie om deze schilderijen ook in een boek vast te leggen.
Daarbij zijn ook een aantal schilderijen uit het eerste boek opgenomen om de link te leggen tussen de schilderijen. Daarnaast is een opsomming van (de toen bekende) veilinggegevens vanaf 2000 opgenomen. 

Nico Cevat (1884 - 1955)
Een kijkje in het boek
Een kijkje in het boeNico Cevat (1884 - 1955)
Dit boek is uitgegeven in 2005 door Drukkerij 't Venhuis in Hem. Het beschrijft het leven van Nico, de stijl waarin hij schilderde en het boek bevat de schilderijen die tot op dat moment gevonden zijn.

Nico Cevat (1884 - 1955)

De schilders van Amsterdam

Het boek "Schilders van Amsterdam" gaat over groepen kunstenaars die verslag doen van de ontwikkelingen van hun eigen tijd. In het hoofdstuk "de IJ-oevers" staat het schilderij "Landwinning Noord met in de verte de Ruijterkade en de Prins Hendrikkade".  Naast het schilderij van Nico staan er werken in van oa. Hobbe Smith, Sigrid van Essel en Arie Schippers, 

Het boek schrijft over deze periode "In 1903 werd er een IJ-commissie samengesteld die de mogelijkheden van gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Noord moest onderzoeken. Drie jaar later werd er een begin gemaakt met het ontwikkelen van ruimte voor industrie. In 1917 werd begonnen met woningbouw..."


bron: WBooksMeer informatie over dit boek is te vinden op de website van WBooks

  

 laatste aanpassing: 17 november 2022